Bij Vinyleers houden we van alles wat met muziek te maken heeft, vooral de bijzondere geschiedenis van platen. Een speciaal type plaat waar we vaak vragen over krijgen, is de bakelieten plaat. Hoewel we deze niet verkopen vanwege hun breekbaarheid, willen we toch graag het verhaal erachter delen.

Bakeliet, een vroege vorm van kunststof, werd veel gebruikt in de eerste helft van de twintigste eeuw om platen te maken. Deze platen zijn veel zwaarder en breekbaarder dan de vinylplaten die later populair werden. Bakelieten platen moeten afgespeeld worden op 78 toeren per minuut, een snelheid die tegenwoordig niet meer standaard is op moderne platenspelers.

Deze platen vereisen speciale afspeelapparatuur vanwege hun unieke eigenschappen. Een standaard platenspeler kan niet altijd het gewenste geluid en de juiste zorg bieden voor bakelieten platen, vooral omdat ze zo kwetsbaar zijn. Dit maakt het afspelen van bakeliet een heel ander proces dan het afspelen van vinyl.

Hoewel we bij Vinyleers geen bakelieten platen online verkopen, krijgen we ze af en toe binnen via collecties die we opkopen. Mocht je interesse hebben in bakelieten platen, stuur dan een mailtje naar info@vinyleers.com. We houden je dan op de hoogte als we weer iets binnenkrijgen.

×